14 Mart 2016 Pazartesi

Kendin Yap I Anlatımlı Örgü Kırlent Yapımı

tığ işi kırlent yapımı

Hatırlar mısınız Lise 'de anket defterlerimiz vardı.Orda en çok sorulan soruydu hobileriniz nelerdir ? O zamanlar klasik bir cevap vardı bu soruya
_Tv izlemek,spor yapmak , (biraz daha çalışkansanız) kitap okumak,bisiklet binmek...
Bende böyleydim o zamanlar.Peki ya şimdi :) 
Örgü örmek,kanaviçe işlemek,sabun yapmak,blog yazmak ...
İşte  geçtiğimiz günlerde en çok sevdiğim hobilerimden biriyle uğraşırken ortaya bu kırlent çıktı.Bende hemen yapılışını sizinle paylaşmak istedim.Örgü severler takılın peşime bakalım bu tığ işi kırlent nasıl yapılır?







Kırlentime 36 adet motif yaparak başladım ve en son aşamada birleştirme işlemini gerçekleştirdim.
Motifin Yapılışı
8 zincir çekiyor ve yuvarlak oluşturuyoruz
12 tane aralarında 2 zincir boşluk bırakarak 3'lü trabzan yapıyoruz.
2.sıra: Bir önceki sırada oluşturduğumuz boşlukları bu sırada dolduruyoruz.Boşluklar 2 tane 3'lü trabzan ile aralarında 3 ilmek zincir çekerek (bir sonraki sıra için boşluk bırakarak )yapıyoruz.
3.sıra:Bu sırada farklı renkteki ipimize geçiyoruz.Yine bir önceki sırada oluşturduğumuz boşlukları dolduruyoruz.Fakat bu sırada bir farklılık olacak ve biz yuvarlak motifimizi kare motife çeviricez.Bu da şu şekilde olur.İki tane boşluğu 2 tane 3'lü trabzan ile doldururuz.3.boşlukta arttırma yaparız ve iki tane 3'lü trabzan örüp 3 zincir çekip yine aynı boşluğa iki tane 3 'lü trabzan yaparız ve köşemizi oluşturmuş oluruz.Sıra sonuna kadar iki boşluk iki tane 3'lü tarbzan hemen yanındaki boşlukta arttırma yöntemini uygulayarak gideriz.Bu şekilde 4 köşemiz oluşur ve motifimiz kareye döner.
Motiflerimi yukarıda anlattığım yöntem ile 36 adete tamamlayınca birleştirmeye geçiyorum.
Birleştirmeyi hanım dilendi bey beğendi mantığı ile yapıyoruz.Şu şekilde:
Oluşturduğumuz motifin 3 boşluğunu 3 tane 3 'lü trabzan ile dolduruyoruz.Motifimizdeki köşe noktalarda ise 3 tane 3'lü trabzan yapıp 3 ilmek zincir çekip yine aynı boşluğa 3 adet 3'lü trabzan yapıyoruz.
Motiflerimi 3 ilmek zincir çekerken yaptığım boşluklarda birleştirme işlemini uyguluyorum.

Kırlentimin arka yüzü için:
İki parça ayrı ayrı kafes yapıyorum.
Kafes için
150 ilmek zincir çektim ve zincir aralarında 5 ilmek atlayarak 5 zincir çekerek (kafeslerim 5'e 5 olacak şekilde) kafeslerimi oluşturuyorum ve kırlentimin ön yüzeyine birleştiriyorum.
Ben orta kısmı kurdele ile fotoğraftaki gibi birleştirdim.Sizde isterseniz bu şekilde yapabilir yada kafes motifinizi biraz daha büyük tutarak birleştirebilirsiniz.









2 yorum:

  1. Eskiden annem cok yapardi bu tarz kirlentler. Bunlar biraz daha modernize olmus hali. Cok sirin...

    YanıtlaSil
  2. harika olmuş ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil