4 Mart 2016 Cuma

Gezi I Şanlıurfa Balıklıgöl Nasıl Bir Yer


Geçtiğimiz  Pazar günü eşimle kahvaltımızı dışarıda yapmayı planladık.Milli eğitim öğretmeni olmasına rağmen çok yoğun tempo ile çalışan bir eşe sahibim bu yüzden de koskoca hafta içinde gezebileceğimiz sadece bir pazar günümüz var.O da sakın tüm gün boyunca sanmayın öğlen 12 'ye kadar kursa gittiği için yarım güncük bir vaktimiz oluyor.Haliyle bizim kahvaltılar kahvaltı değil o saatten sonra brunch oluyor.  Bende kahvaltıya gidicez nasıl olsa diye hiç kendime özen göstermedim.Eşim almaya geldiğinde hadi Urfa'ya gidiyoruz dedi ve ben ŞOK :) 



Sevinsem mi üzülsem mi bilemedim.Çok yoğun olduğu için Metin plan programlı yaşar öyle ansızın kararlar hiç ona göre değildir.Tabii bir bayan içinse son anda gelişen bu durumlar özellikle işin içinde gezme olunca büyük mutluluk sebebi olur :) Bende de durum böyle gelişti.Birde demez mi "Urfa'ya gidelim alışveriş merkezini gezersin sen" Ohh dünyalar benim oldu tabiii...Alışveriş merkezinden ve Şanlıurfa hakkında daha ayrıntılı bilgilerden bir sonraki yazımda bahsediyor olucam.

Urfa ile Adıyaman arası yaklaşık 2.5 saat sürüyor.Yolun başlangıç kısmı biraz bozuk olmasına rağmen bizim yolculuğumuz oldukça eğlenceli  geçti.Hatta bir sürü snap attım o gün ( Metin sevmemesine rağmen hadi snap çek sen demez mi :) O gün benim günümdü:)





Sizlere kendi yorumlarıma geçmeden önce Balıklıgöl'ün hikayesinden bahsetmek istiyorum.

 Balıklıgöl, (Aynzeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri) Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu iki göl, kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ileŞanlıurfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerlerindendir.
İbrahim Peygamber, devrin zalim hükümdarı Nemrut ve halkının taptığı putlarla mücadele etmeye, tek tanrı fikrini savunmaya başlayınca, Nemrut tarafından bugünkü urfa kalesinin bulunduğu tepeden ateşe atılır. Bu sırada Allah tarafından ateşe "Ey ateş, İbrahim'e karşı serin ve selamet ol"' emri verilir. Bu emir üzerine, ateş suya odunlar da balığa dönüşür. İbrahim bir gül bahçesinin içersine sağ olarak düşer. İbrahim'in düştüğü yer Halil-ür Rahman gölüdür. Rivayete göre Nemrut'un kızı Zeliha da İbrahim'e inandığından kendisini onun peşinden ateşe atar. Zeliha'nın düştüğü yerde de Aynzeliha Gölü oluşmuştur.


Ben balıklıgöl'e hayran kaldım diyebilirim.Gölün içerisinde kocaman kocaman balıklar...Oldukça mistik bir havaya sahip Şanlıurfa..Balıklıgöl'ün bulunduğu kısım gözlemlerimize göre şehrin eski yerleşim yeri.

       Urfa'dan etkilenmemek mümkün değil.Heleki buralara batıdan geliyorsanız sizi büyülemesi kaçınılmaz.Bir kere çok çeşitli kültürden insanlara sahip.Arap,Kürt,Türk bir çok ırk var ve içiçe yaşıyorlar.Balıklıgöl'ü gezmeye daha çok yerli vatandaş gelmiş.Yabancı birilerine hiç rastlamadım diyebilirim.Suriyeli vatandaş ise oldukça fazlaydı.Sanırım bizi en çok büyüleyen bu kültür karmaşası oldu.

Biz gittiğimizde hava yağmurlu olduğu için gölün kokusu çok kötüydü.Ama bu büyük ihtimalle yağmurdan kaynaklanıyordu.Bunu da söylemeden geçmek istemedim :)


Bizim balıklıgöl gezimiz böyleydi.İnanılmaz güzel bir gün geçirdim...Sizlere de mutlaka Şanlıurfa'yı gezmenizi öneririm.
Biz arada böyle değişiklikler yapıp güneydoğuyu-doğuyu keşfe çıkıyoruz.Snapchatte'de buralar hakkında sürekli paylaşımlar yapıyorum..Takip etmek isterseniz snapchatte beyazbegonvil adı ile takip edebilirsiniz :)

7 yorum:

  1. Aay cok guzel bi yermis ve cok da guzel bir yazi olmus :)

    YanıtlaSil
  2. Face sayfanda bugün bu fotoğrafları gördüğümde Gülşah bloğunda anlatsa dedim:) sanki içimi okumuşsun gibi bliğunda yazıyı görünce hem şaşırdım hemde mutlu oldum...görmediğim yerleri görmek dinlemek ayrı bir keyif benim için...yayın için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bi yermiş, ülkemizin ne güzel gezilip görülecek yerleri var. Güzel yazınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Ülkemizin her köşesinde ayrı bir değer var. Şanlıurfa da harika bir yer.

    YanıtlaSil
  5. biz de gitmiştik genel olarak Urfa'yı beğenmedim ama balıklı göl hakikaten güzel ve mistik bir yer..

    YanıtlaSil
  6. urfa benimde en çok gezmek istediğim yerler arasında. Sanırım bu senede oraları görmek nasip olmayacak. İnşallah seneye bende gideceğim.
    Ohhh sefan olsun çok iyi gezmişsin :)

    YanıtlaSil
  7. Ne tatlı gezmişsiniz. Urfa - Rumkale'yi görmek istiyorum ben de.

    YanıtlaSil