27 Mayıs 2014 Salı

Arabalı bebek yelegi nasil yapilir?

Sizlere  çok hoşunuza gidecek bir modeli anlatıcam.İnternette çok dolaşan bu güzel yelek Nako Dergisinin 20.sayısında vardı.Bende yeğenim Deniz için ördüm.Arabalı yeleğin tarifini anlatırken 1.5-2 yaşa göre  nasıl yapıldığını anlatıcam.Sizler yapacağınız yaş gurubuna göre ilmek sayınızı ayarlayınız.
        Gelelim yeleğin nasıl yapıldığına..


Ön ve arka bedenler birlikte örülüyor.Yanlarda dikişimiz olmuyacak.
Mavi renkli iğimizle 147 ilmek başlıyoruz ve 1 ters 1düz lastik yapıyoruz.2 cm'e kadar lastik yapıyoruz ve düz örgüye geçiyoruz.Düz örneğimizide 2 cm örüyoruz.Lastik ve düz ilmeğımız 4 cm oluyor.

Şimdi siyah ve beyaz ipimiz ile devam ediyoruz.2 ilmek beyaz 2 ilmek siyah olacak şekilde bir gidiyoruz ve bir geliyoruz.Öne geldiğimizde bu sefer siyah olan kısmı beyaz beyaz olan kısmı siyah yapıyoruz ve gidip geliyoruz.Dama gibi şekil oluşturmuş oluyoruz.

Daha sonra kahverengi ipimize geçiyoruz.(Renk tercihleri size kalmış ben elimdeki yünü değerlendirmek için kahverengi kullanmıştım)beden boyu 10 cm'e kadar örüyoruz.

Beden boyu 10 cm olduğunda (beyaz şeritlerimizi yapıcaz) 
2 ilmek kahverengi 9 ilmek beyaz
16 ilmek kahverengi 10 ilmek beyaz
13 ilmek kahverengi 10 ilmek beyaz
22 ilmek kahverengi 10 ilmek beyaz 
18 ilmek kahverengi 10 ilmek beyaz
17 ilmek kahverengi 8 ilmek beyaz 
2 ilmek kahverengi ile bitiriyoruz.
Arka sırada ilmekler geldiği gibi örüyoruz
Şeridimizi tamamlıyoruz.

Kahverengi iplikle örgümüz 15 cm olana kadar düz örgümüze devam ediyoruz.Ardından tekrar dama dediğim siyah beyaz modeli yukarıda anlattığımda ki gibi yapıyoruz ve mavi ipimize geçiyoruz.Beden boyumuz 21 cm olana kadar mavi iple devam ediyoruz.

Şimdi ön beden ayrımına geçiyoruz.
Ön bedenler için 36 ilmek,arka beden için 75 ilmek ayırıyoruz.
Örneğimizin burasından sonra ayrı ayrı örmeye başlıyoruz.
Ön beden için  ayırdığımız 36 ilmekten kol evi için 3+2+1 şekilinde kesim yapıyoruz.Aynı sırada da yaka kesimine 2 ilmek keserek başlıyoruz.Daha sonra 15 sıra boyunca 1 ilmek yaka kesicez.Beden boyu 35 cm'e geldiğinde 15 ilmeğimiz kalmış olucak ve bu ilmeği bir defa da kesicez.

Arka Beden

Arka bedenimiz 21 cm'deyken kol evi için 3+2+1 kesim yapıcaz.63 ilmeğimiz kalıcak.Beden boyu 33 cm olduğunda yaka için ilmekleri ortalıyoruz ve ortada ki 15 ilmeği bir defada kesiyoruz.Örgüye 2 parça halinde devam ediyoruz.Yakanın iki tarafından her sırada 3+3+3 ilmek kesim yapıyoruz ve yaka oyuntumuzu oluşturmuş oluyoruz.;Beden boyu 35 cm de yanlarda kalan 15 ilmeği bir defa da keserek arka bedeni bitiriyoruz.

Yaka
Yaka etrafı ve ön ortalarından mavi ip ile şişe 240 ilmek çıkarıyoruz.2 cm 1+1 lastik örüp ilmekleri 1 defada keserek bitiriyoruz.Sol ön bedende 3 cm arayla düğme için 4 ilik açılır.

Kol lastikleri

Mavi iple kol etrafına 90 ilmek çıkarılır 2 cm 1+1 latik yapılır.İlmekler 1 defada kesilerek kollar bitirilir.



1 yorum:

  1. Merhaba, haroşa olarak bir bebek yeleği örmek istiyorum. 1.5 - 2 yaş için kaç ilmek başlamalıyım? (4 numara şiş)

    YanıtlaSil