16 Şubat 2016 Salı

Anne Olmakta Çevrenin Etkisi

Toplumumuzda şöyle bir ön yargı var.Bir kadın evlendiyse hemen bir çocuğa sahip olmalı.Çünkü evlilik kurumu bunun için var.Eğer bu süreç uzarsa bir sıkıntı var demektir.Neden? Neden bir sıkıntı olsun? 
Mesela o kadın planlı bir hayatı yaşamayı seviyor olmaz mı ? Ya da kendini hazır hissetmiyor?
Ya da bir kadın doğduğu andan itibaren anne olmak için mi yaratılmıştır? 



Aslına bakarsanız sorun bu da değil.Tabii ki bir kadın anne olmalı.Bu dünyanın en kutsal duygusu ve bir kadının başına gelebilecek en güzel durum.Hatta bir kadına verilecek en güzel vasıftır"ANNE" olmak.Peki toplumumuzda ki bu acelecilik neden?

    Mesela son zamanlarda başıma gelen mahalle baskısından bahsetmek istiyorum sizlere.Birde eşim bu sene güneydoğuda görev yapınca bu durum daha çok başıma gelmeye başladı.Bu cümlemden şunu da anlamanızı istemem "batıda bu yok" .Hayır canım batıda da var bu..Güneydoğu'da fazla başıma gelmesinin nedeni burada çok çocuklu aile yapısının olması.
Örneğin kız kıza toplanıyoruz yeni tanışacağım bir bayan denk geliyor mesela..
Soruyor bana 
"Çocuk var mı? Çocuğu nereye bıraktın?"
"Ah :) Yook henüz bir çocuğum yok"
Heycanlanıyor bir anda yeni gelin sanıyor beni: "Yeni mi evlendiniz yoksa ? Ne kadarlık evlisiniz?"
 "3.yılımızdayız" diyorum.Bakışlar bir anda değişiyor.Kafası karışık karşı tarafın..İlk çocuğuna hamile birde ya ona garip geliyor bu durum.Bir evliliğinin ilk yılında çocuk sahibi olacak ya ona değişik geliyor.Başlıyor kurcalamaya.Neden acaba çocuğumuz olmuyor mu yoksa? Başka ne olabilir ki bunun sebebi? Bakışları acımak ile durumu anlamak arasında değişiyor.
"Eh düşünmüyor musunuz? Baya da olmuş aslında evleneli"Alttan alta bir ima bir merak...
Ben bu sefer kendini baskı altında hisseden aslan misali karşı tarafın üzerine atlamak istiyorum.Kafamda türlü vahşet sahnesi canlanıyor.Sonra birden sakinleşip ,kafamda oluşan vahşi sahneyi düşüncemden uzaklaştırıp  başlıyorum açıklama yapmaya
"İşte ilk yıl gezmek eşimle vakit geçirmek istedik,çok yoğun çalışan bir eşim var da.Sonraki sene ben işe girdim çocuk istemedim,biraz iş hayatına alışayım sonra olsun dedim eh son sene de  bir anda eşimin ataması çıktı."sıralıyorum böyle Sonra kendime kızıyorum niye açıklama yapıyorum ki karşı taraf zaten bunu anlamıyor.Onun için çocuk hemen dünyaya gelmeli.Koca bir an önce evine bağlanmalı.Çocuk her şekilde bakılır,gider...Çünkü bakışlarıyla hissettiriyor bana bunu.En çokta neye kızıyorum biliyor musunuz kendimi baskı altında hissetmeme.
Daha evlendiğimiz hafta "ne zaman çocuk düşünüyorsunuz" sorusu ile karşılaşınca anlamalıydım başıma gelecekleri :)))
Anne olma konusunda henüz kafası karışık biriyken birde bu durumlar gelince başa durum işin içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor :)
Sizler ne düşünüyorsunuz bu konuda? Daha önce başınıza geldi mi bu gibi olaylar? Gelin azcık dedikodu yapalım:) Yorumlarınızı bekliyorum.






10 yorum:

  1. Ellere kolaydır uzaktan konuşmak. Kime neyse? Belki çocuk sahibi olmak istemiyorum ? Bu da zorla olacak bir şey değil. Kimi insanlar hiç hazır olamazlar buna doğursalar da iyi anne olamayacak belki. Bir de dediğiniz gibi acelemiz ne? Kimse kusura bakmasın çocuk sahibi olmanın en kolay aşaması onu yapmaktır. Normal koşullardan bahsediyorum kimse yanlış anlamasın tabi. Peki ya sonrası? O çocuğu yaptın doğurdun eee iyi bir ortamın imkanın yoksa haksızlık değil mi? Sonra televizyona çıkıp ben çocuklarıma oyuncak değil bez alamıyorum. O zaman yapma kardeşim. Bunun kazası olmaz artık bu devirde. Kedi değiliz biz boyuna doğuralım her nisan mayısta. Annelik güzel bir şey elbette ama biz istediğimizde. Biliyorum bazı annelerimiz bu sözümden dolayı bana kızacak ama zorla kitap okumaktan ne farkı kalır istemediğin bir bebek sahibi olmanın? Herkes kendine göre bilir anne olacağı zamanı bu 3 yılda olur dayımın eşi gibi 13 yılda. Kime ne? Senin benim yerime onlar mı doğurup bakacak hayır. Ne zaman çocuğun olacak diyenler en güzel cevap "Ben istediğimde"dir. Allah isteyen herkese anneliği nasip etsin. Panter olup vahşet sahnelerini uygulamak şuan benim bile içimden gelse de sabır. Rabbim herkesin kısmetine göre verecektir. Sizi severek takip ediyorum. Üzülmeyin o boş konuşanlar yüzünden <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım ne güzel bir yorum yazmissin çok teşekkür ederim :) Oldukça haklısın beklememin nedeni de tam olarak degindigin noktalar.kendimi hazır hissetmeme cocuguma daha iyi bir gelecek sağlama gibi.bu durumu da yakın bir zamanda yazıyor olucam zaten :) desteğin için tesekkurler:)

      Sil
    2. Rica ederim ne demek henüz evli bile değilim ama benim annelik düşüncelerim de bunlar. Siz de düşünceleriniz neyse aynen öyle devam edin. Hayat da sizin doğacak olan çocuk da. Hem çocuk olunca koca eve bağlanır olayını nenelerimiz bile yalanlarken onlar hayal dünyasında takılsınlar valla k.bakmasınlar :)

      Sil
  2. Toplumumuzda nereye giderseniz gidin aynı soru karşınıza çıkar. Bunun eğitimle kültürle de alakası yok. Toplumun değer yargıları gibi kabul görmüş sözsüz yasalarından birisi. Ben bekar olduğum için çocuktan önceki safhadayım henüz. Millet neden evlenmediğimi tartışa dursunlar , evde kalmış muamelesi yapa dursunlar bi çocuk faslına geçmeye fırsatları olur mu bilemem. ;))) ama çevremde aynı şeyleri görüyor ve yaşıyorum. Birisi evlendi mihemen çocuğu olmalıdır o kadar. Yoksa neden evleniyorsunuz ki değil mi ama :)) hatta en az üç çocuk bak karışma ona göre :p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısıniz sanırım bu dusuncr artık bizim toplumumuzun bir parçası olmuş :/ tabi birde o var evlenMemiş olursun niye evlenmiyorsun diye baskı yaparlar.hiç hoşgörümuz kalmamış birbirlerimizin kararlarına dünya görüşüne sayımız kalmamış.3 çocuk doğurmakla is bitmiyor ki önemli olan doğurmaktadır değil bakmak:)

      Sil
  3. Kaçınılmaz yeni evli mezusu oluyor sanırım bu.Ben de benzer açıklamaları yaparken buldum kendimi ve arkasından daha yaşın da küçük hemen yap bakarsın cevaplarına maruz kaldım hep.Kimseye anlatamıyorsun derdini.Kendi inandığını bildiğini öyle bir anlatmaya başlıyor ki durdurana aşk olsun.

    Halbuki en mahrem konulardan biri bence.Eşinle karar vermen gereken ciddi bir konu.Kendini ne zaman hazır hissedersen ne zaman istersen çocuk sahibi olmalı çiftler.Ama gel birde bunu heryerdeki nüfüs planlama memurlarına anlat :D

    YanıtlaSil
  4. Iki kız çocuğu olarak bir baskıda benden olsun:) çocuk bambaşka bir duygu, çok büyük bir sorumluluk ama inan bana zaman çok çabuk geçiyor,evliliğimin 6. yılında anne oldum, sonra dedimki keske daha önce anne olsaymişim...baskılara sözlere bakma sen... millettin lafı bitmez:) kulak verme, sen zaten daha iyisini bilirsin...hayat sizin hayatınız...

    YanıtlaSil
  5. Selam vermeye üşenip ne zaman çocuk yapacaksınız diye soranlar çok. Sırf konuşmak için ortaya atılan laflardan olmuş artık kuzum. Densizliklere uyma sen, sinirlenme de :)))

    Bu arada mimlendin haberin ola :)

    YanıtlaSil
  6. dolaylı yoldan da olsa soruluyor tabi ben uzun uzun açıklama yerine sana ne demeye getirip kestirip atardım hep :-D

    YanıtlaSil
  7. Bu hakkaten kanayan yara misali bisey. Bende cok dinledim bu sorulari tavsiyeleri ama sanki ustlerine vazifeymis gibi cevap verdim durdum. 2.5 3 yil yapmadiysam benim fikrim belki hic dusunmeyecektim kime neydi ki. Kimseyi dinlemeyip biz hazir oldugumuzda aldik bu karari kimseden etkilenmedik sirf bu yuzden mutluyum galiba☺

    YanıtlaSil