12 Aralık 2018 Çarşamba

Silikon Kalıp Nasıl Yapılır ?

         Bu yazımızda kokulutaş işini yapan herkesin aşırı merak ettiği bir konuya değiniyoruz ! Kokulutaş silikon kalıp nasıl yapılır ?
         Kokulutaş yapanların olmazsa olmaz malzemelerinden biridir kalıplar.Bu işi yapan kişinin de en çok belinin büküldüğü noktadır kalıplara para vermek.Kalıplara para vermeyip kendi kalıbınızı yapmak mümkün .



      Silikon kalıp yapımı için internette en çok yaygın olan paylaşım bulaşık deterjanı ile yapılan.Fakat esas kalıplar bulaşık deterjanları ile yapılmıyor. RTV2 denilen kalıp silikonu ile yapılıyor.Bu kalıp silikonları piyasada satılırken katalizörü ile birlikte satılıyor.Katalizör rtv 2 kalıp silikonumuzun donmasını (etkileşime girmesini) sağlayan madde.Bunlar sıvı haldedir.Rtv 2 biraz daha yoğun bir yapıdadır.
   

Malzemeler

RTV2 + Katalizör
Karton yada peynir,katı yağ gibi  ürünlerin bulunduğu boş plastik kaplar
Malzemenin karıştırılması için gereken kullanılmayan bir kap ve çatal yada kaşık
Sıcak silikon
Uhu

Öncelikle kalıp havuzunu hazırlamamız gerekir.Kalıp havuzu nedir ? Kalıp havuzu kalıbımızı oluşturacağımız alana verilen addır.Mesleki terimler olarak gözünüzü korkutmasın hepsi elinizin altında..Kalıp havuzunu dilerseniz kalıbını alacağınız objenin büyüklüğüne girinti çıktınsına göre kendiniz yaparsınız dilerseniz de objenizin boyuna yakın olan plastik kaplardan yararlanabilirsiniz.Tasarruflu olması için kartonlar ile objenin şeklinde göre kendi havuzunuzu oluşturmanız önemli.

Kapta değil havuzunuzu kendiniz oluşturacaksanız öncelikle objenizin boyutuna göre kartondan bir zemin kesmelisiniz.Objenin boyuna göre sıfır ölçüde kesmeyip yanlarda pay bırakmanız önemli.
Ardından objenizin yüksekliğine göre kartonunuzu şerit şeklinde kesmelisiniz.

Örneğin objenizin boyu 10 cm, yukarı doğru yükseltisi de 5 cm ve kare şeklinde  olsun. 
Taban kısmı (objenizin üzerine konulacağı kısım) her bir uzunluk 12 cm genişliğinde olmalı.
Yukseltisini oluşturacağımız kısım 6 cm ölçüde olmalı.Uzunluğu ise  48 cm ...

Kalıp havuzunun karton parçaları hazır.Objemizi kartonumuzun taban kısmına modelinin olmasını istediğimiz kısmı bize bakacak şekilde ,düz olan kısmı da karton tabanına gelecek şekilde uhu ile yapıştırıyoruz.Ardından 48 cm uzunluğunda ayarladığımız düz karton parçasını sıcak silikon yardımı ile tabanımıza yapıştırıyoruz ve kalıp havuzumuz hazır.Anlaşılmayan bir durumda yoruma sorularınızı bırakabilirsiniz.

Bu kısmı hep göz kararı yaptığım için ölçü vermem mümkün değil.Ama lütfen denemekten çekinmeyin yapımı oldukça basittir. Rtv2 mizden objemizin yüzeyini örteceğini düşündüğümüz kadar kabımıza alıyoruz.Her firmanın katalizörünün etki seviyesi ayrıdır size gelen katalizör miktarını yine göz kararı elinizdeki rtv2 miktarına paylaştıracak şekilde kullanmanız.Örneğin fil modelinin kalıbı için ben 2 çay kaşığı katalizör kullanmıştım.Rtv2 içinde yaklaşık 1.5 su bardağı yeterli gelir.


Dikkat edilmesi gereken katalizör rtv2 nin içerisine aktarılıp karıştırıldığında hemen dökümü yapmamız gerekir yoksa katalizör çabuk etkileşime geçeceğinden güzel bir sonuç almamız mümkün olmayacaktır.Dökümü yaptıktan sonra kalıp havuzumuzun sağından solundan patpat şekilde vuruyoruz iyi vuralım ki hava kabarcıkları kalmasın.Siz vurdukça zaten üst kısma hava kabarcıklarının çıktığını göreceksiniz.Donma süresi her rtv 'ye göre değişiyor.Ortalama 6-12  saat diyebiliriz.Süreyi kısaltmak isterseniz katalizörünüzü fazla kullanabilirsiniz.Fakat unutmayın katalizör ne kadar fazla olursa kalıbınız da o denli sert olur.

İlk kalıp yaparken benimde bozduğum mutlaka oldu ama elimin altında her zaman rtv2 mutlaka oldu ve yılmadan yapmaya devam ettim size de tavsiyem bu işi yaparken kalıp yapımını da mutlaka bilmeniz.Acil siparişlerinizde elinizin altında rtv niz bulunursa hemen yeni bir kalıp üretebilirsiniz.




3 yorum:

  1. Profosyonel kullanıcı deneyimleriniz bize ışık oluyor.Harika püf noktaları çok güzel..

    YanıtlaSil
  2. You've explained everything so well. Thanks for this info!

    www.fashionradi.com

    YanıtlaSil
  3. Emeğinize sağlık, çok güzel.

    YanıtlaSil