Sizlere faydalı olacağını düşündüğüm başıma gelen bir durumdan bahsetmek istiyorum.Yıllardır kendimi bildim bileli elimden peçete eksik olmaz.Sürekli burun akıntım olur.Bende bu durumun sinüzitten kaynaklandığını düşünüp üstünde durmazdım.Hatta ailecek alay konusuydum çünkü her an evin her yerinden peçetelerim çıkardı.Son senelerde bu burun akıntılarıma hapşurmada dahil oldu.Bu sefer ben kokulutaş işi yaptığım için kullandığım kimyasal ürünlerden kaynaklı sandım bu hapşurmaları.Hatta geçen ilkbahar geceleri nefes almakta güçlük çeker olmuştum.Burnumdan nefes alamadığım için ağzım açık uyumaya başlamıştım.Oldukça zorlanıyordum.Ama hiç üstünde durmayıp durumu kokulutaş tozlarına bağlıyordum.
Yaz tatilinde de duyma güçlüğü çektiğim için kulak burun boğaz bölümüne gittim.Gitmişken doktora burun akıntımdan da bahsettim.Doktor ufak bir muayene sonucu alerjik olabileceğimden bahsetti.Doktorum bu konuda kapsamlı bir bilgi vermediği için bu konu ile ilgili ufak bir araştırma yapma gereği duydum.Çünkü alerjimin tam olarak nelerden kaynaklandığından emin değildim.Araştırma yaparken karşıma Memorial'in alerji hastalıkları hakkında kapsamlı bir bilgi veren yazısına rastladım.
Bu yazı sayesinde oldukça bilgilendim.Alerjimizin neyden kaynaklandığını öğrenmek için uygulanan Alerji Testi varmış.Hatta bu alerji testinin 5 farklı uygulaması varmış.Epidermal test,intradermal test,yama testi,kan testi,besin yükleme testi şeklinde. Bu yazıyı okuyana kadar daha önce alerji testinden haberim olmamıştı.
Yazıda alerjik rahatsızlıkların gelişmiş ülkelerde daha sık rastlanan bir durum olduğuna değinilmiş..Sizce de çok doğru bir yaklaşım değil mi?.İlk önce gelişmiş ülkelerde gelişen sanayi ile birlikte artan hava kirliliği gelmiyor mu sizin de aklınıza.Hava kirliliğinin artması bizlerin üzerinde de olumsuz etkilere yol açıyor ve vücudumuz bu koşullara bir reaksiyon gösteriyor.
Yazının devamında alerji tedavisinden de bahsedilmiş.Tedavide en önemli kısım neye alerjimizin olduğunun saptanması. Bu unsurların saptanarak ortadan kaldırılması yada bu unsurlardan uzak durulması tedavinin en önemli aşamasını oluşturuyor.Kişinin alerjik etkenlerinin bilinmesi ile de uzun süreli aşı programı ile alerjinin bitirilmesi sağlanabilmekteymiş.
Yıllardır hiç üzerinde durmadığım burun akıntımın duyma güçlüğü için gittiğim doktorumdan alerjiden kaynaklandığını öğrendim.Şimdi sırada alerji testi ile benim yaşadığım alerjinin neyden kaynaklandığını öğrenmekte..Sizinde böyle bir durumunuz varsa Alerji testi yaptırmanızda yarar var.
Ben toza ve polenlere alerjiyim ya. :) Bahar aylarını sıkıntılı atlatıyorum :)
YanıtlaSilSanırım bende de otlara karşı bir alerji var dikkat ettim ne zaman bol otlak bir alana gitsem burnumun akıntısından ortama dahil olamıyorum :/
Sil3 yaşındaki oğlumun vücudunda kurdeşen benzeri kızarıklıklar oluyordu sürekli. Eşim dün Afyon'da iken oradaki doktora götürmüş ve o da alerji testi yaptırmamızı önermiş. Afyon'da yapılmıyormuş. Bursa'ya gelince araştırıp yaptıracağız. Dediğiniz gibi sağlık ihmale gelmiyor. :(
YanıtlaSilGeçmiş olsun...
çok geçmiş olsun.Evet bende daha önce kurdeşenin alerjiyle alakalı olduğunu bilmiyordum.Bu yazıda öğrendim bu durumu.Ne kadar hafife alıyoruz bazı şeyleri fakat biz farkında olmadan yaşamımızı çok etkiliyor.
SilEvet ne kadar doğru yazmışsınız. Oğlumun çimene allerjisi var her bahar ayında hapşurma burun akıntısı yaşıyor. Doktor alerjik dedi..
YanıtlaSil