30 Haziran 2014 Pazartesi

Evlilik Hazırlıkları / Ailelerin tanışması

                                       Yeni yazı dizime başlıyorum Beyazbegonvil'ciler.
    Malum düğün sezonu başladı.Yakın arkadaş çevrem evlilik yolunda yeni yeni adımlar atmaya başladılar.Kimi sevdiğini askere yolladı,kimi ailelerini tanıştırdı...Bende bunu gördükçe ,duydukça onlarla sevincimi paylaştım ve bu yoldan geçen biri olarak eski heyecanımı yeniledim.Onlarda gördüğüm bu dönem bana yeni bir yazı dizisi hazırlama ilhamı verdi.
    Bu dönemde her kızın aklında bir ton soru dolaşır.Aileler nasıl tanışır,kız istemede neler yapılır,nişan elbisem nasıl olsun falan filan.Bende bu soruların cevabını bu yazı dizimde sizlere vermeye çalışıcam.
    Evliliğe giden bu yolun ilk adımı ailelerin tanışmasıdır.Günümüzde kız annelerinin öncelerden haberi olduğu bu durum ilk önce çekinile çekinile (bu duygularımızı hala kaybetmedik çok şükür) babaya açılır.Babadan tatlı sert bir onay beklenir.Babalardan klasik sorular başlar.Nedir? Ne iş yapar gibilerinden.İşte evlenene kadar yaşanılan tatlı stresin en başı budur.Bu süreçte stres hiç bitmez.
    Aynı şehirde yaşayan çiftler için bu sorunlar daha hafif dereceli atlatılır.Ya farklı şehirlerde yaşayanlar?Aman ki ne aman.En zor iş onlardadır.
    Günümüzde kız isteme merasiminden önce ailelerin tanışması gerçekleştiriliyor.Hatta bazı yerlerde kız isteme merasimi kalmadı bile diyebiliriz ki ben biraz gelenekçiyim.Bu tarz şeylerin bitmesi taraftarı değilim.
Tabi bu durum her aile yapısına göre de farklılık gösterebiliyor.Kimi aileler direk isteme ile de bu işe başlayabiliyorlar.
   Ailelerin tanışmasında öncelikle erkek evi kız evini ziyaret eder.Kız evi müsait olduğu bir günü ayarlar ve erkek tarafını evine kabul eder.Bu günde biz bayanlar feci telaşlı durumlara gireriz.Ev bir hafta önceden dip temel temizlenir.Erkek tarafı hakkında araştırma yapılır.Araya aracılar konur soruşturulur(bu günümüzde pek kalmış değil ki bana da pek doğru gelmez.)

    Tanışma günü yaklaşınca sarar bir telaş ne giysem,ne ikram etsek.İkram konusunda kararlı birşeyler seçilmeli bana kalırsa.Herşeyin abartısı bu gibi durumlarda hoş olmayabilir.Kıyafet konusundaysa tanışma merasimi olduğu için öyle abartılıp saç falan yaptırmaya gerek yoktur.Belki bir fön çektirilebilir.Bugün daha herşeyin başlangıcı sayıldığı için mümkün olduğunca abartıdan uzak olunmalı.
   Erkek tarafında ise durum farksız değildir.Onlarda da vardır tatlı bir telaş.Mesela ilk ziyarette eli boş gidilmez böyle durumlarda.Belki bir tatlı,bir çiçek yada çikolata hoş olabilir.
   Kız evi ziyaret edildiğinden sonra iade ziyareti olur.Erkek tarafının telaşı da burada başlar.Bu sefer kız evi gider erkek evine.Hoş sohbet edilir.Ailelerde birbirini tanımaya çalışır.İade ziyareti çok fazla geciktirilmemelidir.Çünkü bu durum geciktirilir veya gerçekleştirilmezse kız evinin bu durumu onaylamadığı anlaşılır.
   İşteee böyle bir durum kızçeler.Zor,telaşlı ama bir o kadar da tatlı bir döneme girilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder